
Vandplejeudvalget gennemførte lørdag, den 27. april det længe planlagte restaureringsprojekt i Smedebækken ved Hornsyld. Smedebækken er én af de øverste forgreninger i Rohden/Ørum Å vandløbssystemet.
Projektet var planlagt i tæt samarbejde med Hedensted Kommune og DTU Aqua. Kommunen har igennem de senere år investeret meget i fjernelse af de spærringer, som grundet Rohden/Ørum Å’s historiske vandmøller har udgjort en uoverstigelig hindring for vandrefiskenes udnyttelse af størsteparten af vandløbssystemets gydemuligheder.
Der blev udlagt 3 gydebanker – hver med en længde på ca. 10 meter og i 30 cm tykkelse – i den 1,2 meter brede Smedebæk. Desuden udførtes forstærkning af brinkerne med gydegrus og såkaldte håndsten. Endelig blev der placeret et antal skjulesten på og langs hver banke, så den udklækkede ørredyngel fremover vil have mulighed for at komme i læ for både strøm og rovtøj. Placering og udformning af gydebankerne fulgte nøje principperne i DTU Aqua’s vejledning ”Sådan laver man gydebanker for laksefisk”
Projektet indgik da også i DTI Aqua’s kursus i Vandløbsrestaurering, hvor 25 kursisterne fik mulighed for at afprøve deres nye teoretiske viden ved deltage i det praktiske arbejde med etablering af gydebanker. Dagen forinden havde Vandplejeudvalget udlagt køreplader samt fordelt de store mængder gydegrus og skjulesten langs vandløbet med maskinkraft (dumper). Kursisterne fik også indblik i, hvordan man med optimal udnyttelse af små maskiner kan håndtere de tunge materialer – hvis forholdene på stedet tillader det.
Samlet set blev denne lørdag i april til en god dag for såvel havørredfiskeriet i Rohden/Ørum Å, VSF, DTU Aqua’s kursister, Hedensted Kommune som Hornsyld-områdets beboere.
Per Holbæk Kristiansen
VSF Vandplejeudvalget